Ulkomaalauksen trendit – näillä sävyillä maalataan nyt

Ulkomaalauksen trendit – näillä sävyillä maalataan nyt

Näyttävä musta, hillitty harmaa tai lämmin greige? Kysyimme värisuunnittelijalta, mitä sävyjä rakentajat ja remontoijat taloihinsa nyt haluavat ja mitkä ovat ammattilaisen sävyvinkit.

Rakennusten julkisivuissa trendien tuulet eivät puhalla yhtä vaihtelevasti kuin sisätilojen sisustamisessa, mutta kyllä talomaaleissakin on nähtävissä, mikä on milloinkin pinnalla. Tikkurilan värisuunnittelija Irina Hanhisalo listasi suosituimmat ulkomaalisävyt, joita etenkin uudisrakentajat ovat viime aikoina taloihinsa valinneet.

Musta sulautuu maisemaan

Jos musta on luottoväri pukeutumisessa, on se sitä myös talomaaleissa. Monipuolinen musta toimii niin klassisessa rakennustyylissä kuin modernissa arkkitehtuurissa, sekä peittävänä että kuultavana, hirsirakentamisessa että puupaneloinneissa.

Modernissa rakennuksessa mustalla saatetaan haluta korostaa rakennuksen massaa ja virtaviivaisuutta. Klassisessa tyylissä taas mustaa näkee tanskalaisen maalaisromantiikan malliin yhdistettynä valkoisiin yksityiskohtiin.

Musta sulautuu maisemaan yleensä kohtuullisen hyvin – kaukaa katsoen tummat sävyt uppoavat ympäristöönsä, vaaleat taas erottuvat siitä. Silti värisuunnittelija Irina Hankisalo kehottaa harkitsemaan myös taitettuja mustan sävyjä. Esimerkiksi aavistuksen ruskeaan taittava musta on näyttävä sekin, mutta maisemallisesti monesti vielä perusmustaa toimivampi ratkaisu.

Harmaa, vaihtoehto, jolla ei voi mennä pieleen

Viimeisen vuosikymmenen harmaa on ollut talomaalareiden suosikki. Eikä ihme. Harmaa on ajaton, varma, skandinaavisen moderni, hillitty ja tyylikäs. Toisaalta harmaa on myös vähän hankala: sitä on haastava havainnoida neutraalisti, koska harmaa nappaa aina ympäristön sävyjä itseensä. Tämän vuoksi moni onkin ajautunut pitkään ja kiemuraiseen ”täydellisen harmaan metsästykseen”, oli kyse sitten sisä- tai ulkoseinän maalista.

Vaikka useat kallistuvat viileisiin harmaisiin, värisuunnittelija suosittelee katsastamaan myös lämpimiä harmaan sävyjä. Hiekka, greige ja muta ovat lempeämpiä vaihtoehtoja harmaasta, ja ne istuvat usein viileitä sävyjä helpommin ympäröivään maisemaan.

Punamulta ja keltamulta sopivat sekä klassiseen että moderniin tyyliin

Puna- ja keltamulta mielletään helposti vain perinnerakentamisen värivalinnoiksi, mutta ne sopivat erinomaisesti myös uudisrakennuksiin. Erityisesti taajamissa on viime vuosina noussut paljon vahvan punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvia taloja, mikä onkin Hanhisalosta erittäin tervetullutta. Koska jo Suomen luonto tarjoilee harmaan eri sävyjä niin avokätisesti, värisuunnittelija kannustaakin talon maalausta suunnittelevaa harkitsemaan myös vahvoja ja rohkeita värejä.

Kivitalojen puuelementteihin jalopuun tuntua


Yhä useammin uusiin kivitaloihin suunnitellaan myös puuelementtejä korostamaan rakennuksen muotoa, tuomaan mielenkiintoa, materiaalien kontrastia sekä lämpöä ja luonnonmukaisuutta. Viime aikojen trendi näissä puisissa yksityiskohdissa on ollut jalopuumaisuus: havupuu käsitellään esimerkiksi lämpimään tammen sävyyn.

Piharakentamisessa uskalletaan olla rohkeampia

Piharakentaminen on ollut viime aikoina trendikästä, ja korona-aika nosti ilmiön uusiin sfääreihin. Terassit ovat muutaman neliön sijasta lähes tanssilavoja, ja pihoille rakennetaan kesäkeittiöitä, grillikatoksia, pergoloita…

Jos julkisivun värivalinnoissa halutaan valita varman päälle, piharakennusten sävyjä valittaessa ollaan rohkeampia. Terassien trendityylinä on hallinnut rento, marokkolaisvaikutteinen boho, johon kuuluu muun muassa juuttia, rottinkia ja muita luonnonmateriaaleja, heinäkasveja ja makramee-solmittuja koristeita. Boho-tyyliseen terassiin luontevat värivalinnat ovat olleet lämpimiä rusehtavia kuten hiekkaa ja greigeä sekä kontrastina mustaa.